На 24 май, на сцената на Античен театър,  оживява историята

...
На 24 май, на сцената на Античен театър,  оживява историята
Коментари Харесай

Предизвикателството „Вивалди завинаги“ за първи път на пловдивска сцена

На 24 май, на сцената на Античен спектакъл,  оживява историята на Антонио Вивалди, разказана майсторски от сценариста и режисьор на симфоничния театър Борис Радев, с присъединяване на Симфониета – Враца, цигуларката Зорница Иларионова и диригента Максим Ешкенази.

Със запаметяващото се включване на актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, които извършват функциите на татко и наследник Вивалди, симфоничното премеждие води публиката в осъществявания с превратности на ориста живота на фамозния италиански композитор.

Неговата авантюра вълнува от години основателят на плана – режисьора Борис Радев, който разяснява за „ Марица “ огромното си пристрастяване към Вивалди. „ Цялата концепция в действителност ми хрумна, поради известността и продуктивността Вивалди - един от най-издаваните композитори на барока, даже шеговито го назовават Битълс на Барока. Той има над 540 написани концерта – изключителна продуктивност и креативна мощност, а през целия си живот е бил духовник. Прекарал е съвсем цялото си житейско време в манастир и в това време е бил модернист в доста направления. Създава първия момичешки хор в света, с цел да учи децата на всякакви неща. И аз въодушевен от силата на гения и връзката му със значителното, духовното, се впечатлих от историята на неговия живот. Даже това по-скоро беше водещото в интереса ми като режисьор – животът на Вивалди  - забавна фигура.

Много любопитен факт е, че в разцвета на неговия триумф, когато написва годишните времена, става гражданска война в света на музиката, в преписването на нотите. До Вивалди всичко се написа на ръка, а в този миг стартира първото нотно печатане, в Амстердам.  Това забавно време се отразява в музиката му. Мисли единствено за музиката си, за духовността – същински образец в днешно време! “

Духовността е основната дума в симфоничния театър на Борис Радев, на който му хрумва концепцията да поканят на концерта учители от водещи пловдивски учебни заведения. 

За Максим Ешкенази пък е забавен момента с въздействието на Вивалди върху огромните музикални митове от други времена и приемствеността в артистично отношение. „ Спектакълът се споделя „ Вивалди вечно “, само че от този интервал сме присъединили творби от Бах и от Пиацола, който е бил огромен обожател на Вивалди, и по-конкретно на „ Четирите годишни времена “, и е написал своя версия на гениалното творби на италианския композитор, което вълнува и до през днешния ден, и се радва на доста смели и реформаторски тълкования, сходно на тази на Пиацола. Всъщност, с това приключваме концерта, тъй като концепцията ни е да покажем, намекнем, загатнем, че Вивалди и неговата музика не престават да живеят посредством интерпретациите на други композитори – като Чайковски, Пиацола и Макс Рихтер. Има доста композитори, които са писали музика, въодушевена от гения на Вивалди, и по този метод той живее постоянно. “

“Вивалди вечно “ - п ремиера за сезон 2023

дата 24 май 2023г., начало 20:00 ч., място: Античен театър Пловдив

Организатор: ЮПИ Ивентс, събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив.

Билети в комерсиалната мрежа

https://www.eventim.bg/bg/bileti/vivaldi-zavinagi-simfonichen-spektakl-plovdiv-ancient-theatre-602028/event.html

Музика: Антонио Вивалди

Сценарий и постановка: Борис Радев

Участници:

Симфониета - Враца

Диригент: Максим Ешкенази

Солисти:

Цигулка: Зорница Иларионова, Борис Соколов

Фагот: Христо Захариев

Флейта: Чечилия Де Анджелис

Обой: Йоан Кьосев

Сопран: Таня Радева-Лазарова

Мецосопран: Цветелина Коцева

Tромпет: Георги Стойков, Доналд Крийч

Бащата на Вивалди – Стефан Къшев

Синът Вивалди – Борис Соколов

*Платен материал

*Инфо: Юнайтед прес интеренешънъл Ивентс

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР